top of page

5 Капана, Които ти Пречат да се Храниш Правилно



За да функционира правилно, тялото ти се нуждае от различни вещества всеки ден. Трябват ти протеин и въглехидрати, полезни мазнини и фибри, както и различни витамини и минерали. Набавяш си ги чрез храната, или поне това е целта. Света, в който живеем, обаче, е отрупан с голямо разнообразие от продукти, много от които изключително бедни на тези така необходими хранителни вещества.



5-kapana-koito-ti-prechat-da-se-hranish-pravilno


Какво има в тези продукти вместо това? За да постигнат мигновен ефект върху мозъка ти и начина, по който се чувстваш този тип храни са богати на захар, сол и/или мазнини, за сметка на всичко онова, от което всъщност се нуждаеш. Когато ежедневното ти меню се състои основно от такъв тип продукти, тялото ти започва да страда от липсата на всичко останало.


Има изключително много изследвания, теории, доказателства за това как ни влияят различните храни, какво трябва да ядем и какво не, в какъв ред и през какъв интервал от време. Храненето се е превърнало едновременно в наука и изкуство. Цялата тази информация, която ни заобикаля непрекъснато, е толкова много, често противоречива и някой път трудна за разбиране и възприемане. Чувстваш се объркан, затрупан и не знаеш в коя посока да поемеш, още преди да си започнал.


Нека започнем заедно, бавно, стъпка по стъпка, да се научим как да доставяме на тялото си всичко необходимо, как да разпознаваме храните бедни на хранителни вещества и как да правим по-добри избори за менюто си. За да ти помогнем, събрахме някои от основните пречки и "капани", които ни отдалечават от тази цел и влияят на избора ни, някой път без дори да осъзнаваме.




Вкусът


vkusat-i-hranitelnite-izbori

Избираме менюто си според това, какво обичаме, какво ни е вкусно и ни доставя най-много удоволствие. Често това не е най-здравословният избор. И не винаги вината е в нас. Много продукти са направени така, че да ни харесат толкова много, да искаме още и още. Захарта е един от основните участници в тази мисия на производителите. Сладкото задейства хормона на щастие, доставяйки мигновено удоволствие, което отминава толкова бързо, колкото се и появява. За да си върнем това чувство, се обръщаме към същата храна отново, и отново, и отново. Солта също не е за подценяване!


Не ме разбирайте погрешно, нямам предвид да спрем да се наслаждаваме на храната и никога повече да не посегнем към любимото сладко изкушение. Достатъчно е да се научим как да контролираме количеството на такъв тип продукти и да научим сетивата си да приемат и други, по-различни вкусове.




Бързината


zabarzanoto-ezhednevie-prechi-na-zdravoslovnoto-hranene

Повечето от нас живеят в забързано ежедневие, пълно със задачи, за които времето никога не е достатъчно. Това често ни принуждава да правим бързи избори за менюто си, притиснати от обстоятелствата и наближаващия край на обедната почивка. Насочваш се към най-близкото място, без значение какво предлага и взимаш нещо, което ще можеш да хапнеш набързо пред лаптопа в офиса. И това е, ако имаш късмета да работиш в офис. Ако работата ти изисква да си непрекъснато в движение, може дори да забравиш за обяда. Ами вечер? Колко енергия имаш след работа тепърва да пазаруваш и да готвиш? Поръчваш нещо набързо или хапваш каквото има останало.


Всичко това прави храненето ти много хаотично, кара те да влизаш в крайности като прегладняване и преяждане и никога не знаеш дали си си набавил достатъчно от необходимите ти хранителни вещества.

Това, което може да ти помогне в такива ситуации е малко повече предварително планиране и подготовка на лесни и бързи за хапване здравословни снаксове, които да имаш в себе си, за когато ти се наложи.




Рекламата


reklamite-i-pravilnoto-hranene

Рекламата носи определена информация за дадената храна, но не винаги цялата истина. Вярно е, че вече има много законови ограничения за рекламите, които да предпазват нас, потребителите, от лъжливи твърдения. Това, за което трябва да внимаваме сега, са добре подбраните истини. Ключови думи като протеин, фибри, обезмаслен, без захар, органични, диетични, био и други, целят да насочат вниманието ти към конкретна характеристика на продукта. Истинската стойност на храната, обаче е много повече от трите думички изписани с големи букви на предната страна на опаковката. За да научим повече за продукта, трябва да се зачетем и в малките букви на задната страна.




Знанията


kak-da-razchetesh-etiketa-na-hranitelnite-produkti

Добре, обръщаш продукта, за да разбереш повече за него от етикета, четеш, препрочиташ и пак нищо не разбираш. Какво означават всички тези съставки? За какво трябва да гледаш? Кои стойности са твърде ниски или твърде високи?


Вместо да стане по-ясно, става още по-сложно. Знам, не е лесно да станеш хранителен експерт от днес за утре, не е и необходимо. Както си обещахме: стъпка по стъпка. Започни със сравняване на продуктите, например, за да добиеш представа какви са стандартните стойности за определен тип продукти и да можеш да оцениш кога някое вещество е повече или по-малко. Следващия път, когато пазаруваш погледни колко калории има даден продукт в сравнение с друг, погледни грамажа. На следващия ден, обърни внимание, къде има повече протеин и къде повече въглехидрати, или каква част от въглехидратите са захари. Не се вглъбявай да прочетеш всичко наведнъж, подходи с любопитство. Така хем ще научиш повече за продуктите, хем ще започнеш да разбираш написаното на етикета. Обещаваме да ти разкажем повече и за отделните вещества, които да търсиш, но за сега, започни с малки стъпки.




Влиянието на околните



Колкото и да не ни се иска понякога средата, в която живеем, ни влияе. Хората сме социални същества и взимаме емоционални решения, включително и за храната. Достатъчни са 1-2 коментара от компанията ти за това, че отказваш парче торта или допълнително пица, или вече не ядеш чипс, за да се почувстваш отделен от останалите. Посягаш към храната в крайна сметка, въпреки че си си обещал да не го правиш и дори не ти се яде толкова, колкото ти се иска просто да си част от групата.


Трудно е да направиш промяна в навиците си, още по-трудно е да го обясниш на околните. Без значение дали съзнателно или не, изборите и навиците на хората около теб влияят изключително много на твоите избори и на начина, по който гледаш на света. Но и тук няма място да се предаваш. Започни да разказваш на близките си за пътя, по който минаваш, новите неща, които научаваш за храненето и новите навици, които си изграждаш. Така съвсем без усилие може да помогнеш и на някой от тях да подобри своите хранителни навици!


Намери съмишленици, хора, които са тръгнали по твоя път или са там, където и ти искаш да стигнеш. Позволи си да бъдеш повлиян в посоката, която искаш. Ще се учудиш колко лесно стават някои промени, когато хората около теб ги приемат за нещо нормално.


Включи се в нашата Вайбър група "Малка Крачка към Промяната" и открий подкрепата, от която се нуждаеш!


malka-krachka-kam-promyanata


Сигурни сме, че знаеш, колко важен за здравето ти е начинът, по който се храниш, както в конкретния момент, така и за години напред. Знаем и, че някои промени отнемат малко повече време и усилия от други. Важното е да започнеш, всяка малка стъпка в правилната посока те приближава към по-здраво и щастливо теб.


А защо не започнеш с 10-дневно предизвикателство? Разбери повече за Маратона Стройно Тяло и се запиши тук. Като нов участник, ако изпълниш всички предизвикателства, ще получиш и подарък от нас, с който да допълниш хранителната си програма!

bottom of page