top of page

10 съвета за поддържане на здравословно тегло по време на празници

С наближаването на празниците нашето притеснение за килограмите започва да се увеличава заради разбирането, че винаги напълняваме по време на коледните празници. Средно хората очакват да качат 2, 3 или повече килограма по време на Коледа и Нова година. В действителност средното наддаване на тегло през този период е малко под един килограм, но все пак е достатъчно, за да предизвика безпокойство и обезсърчение за всеки, който иска да отслабне. Ето и няколко съвета как да поддържаме здравословното си тегло дори когато масата ни е отрупана с вкусотии.




10 съвета, за да сме здрави и във форма през празничния сезон:




1. Поставете си постижими цели.

По време на празниците съсредоточете се върху поддържането, а не върху загубата на тегло. Ако загубата на тегло не се чувства постижима, поставянето на по-реалистични цели може да ви помогне да поддържате мотивацията и да ви държи на правилния път след празничния сезон.


2. Планирайте предварително.

Много често можем да организираме храненето си като си носим собствена храна когато сме в движение или като планираме упражнения. Това ще ни помогне да се чувстваме по-сити между храненията и да не ядем вредни храни само защото изведнъж сме много гладни.


3. Не пропускайте хранения.

Специалистите са на мнение, че пропускането на хранения преди събирания всъщност може да има обратен ефект Това може да доведе до често похапване и прекаляване поради гореспоменатата причина.


4. Заситете глада преди всичко със здравословни храни и фибри.

Въпреки че никоя храна не трябва да бъде забранена, поставете си за цел първо да ядете здравословни храни. Това ще ви помогне да сведете до минимум приема на по-вредни храни и такива, които ще ни дадат повече калории за сметка на полезни хранителни вещества.


5. Правете паузи, когато се храните.

Спрете да ядете, когато сте почти сити. Изчакайте поне 20 минути преди да продължите да се храните. Ако ще ядете по-мазни или нездравословни храни, яжте по-малки порции. Това ще ви позволи да се насладите на храната си – и на партито – повече.





6. Внимавайте с приема на алкохол.

Всеки, който се опитва да отслабне, е чувал съвета да се намали алкохолът. По празниците това е трудно за някои хора, но ще пиете, направете си ограничение в количеството. Приемът на алкохол може да доведе до лош избор на храна и преяждане. Когато се колебаете, заменете алкохолната си напитка с безалкохолна.


7. Хидратирайте се.

Стремете се да пиете поне по 2л вода на ден. Можете да започнете сутринта си с две чаши вода, а през деня да добавите към водата си сезонни плодове като круша, боровинки и мента или портокал и нар, за да добавите празнична нотка и да ви помогне да пиете повече, като добавяте и полезни съставки към дневния си воден прием.


8. Останете активни.

Планирайте предварително активностите си. Можете дори да започнете свои нови семейни или приятелски традиции, свързани с движение, които не се въртят около храната. Няколко предложения? Туризъм, празнични забавни бягания или разходки на екопътеки, из паркаа или дори из квартала ви са страхотни начини да спортувате, като същевременно се наслаждавате на компанията на любимите си хора.


9. Приоритизирайте съня.

Липсата на сън може да повлияе на метаболизма ви и да доведе до по-слаб контрол на импулсите над глада ни, така че е важно да си осигурите добър и спокоен сън през това натоварено време от годината. Можете също така да изключите интернета или звука на телефона си, телевизора и да почетете преди лягане, за да позволите на очите и главата си да отпочинат по-добре.


10. Дори и да прекалите, не губете мотивация и се върнете отново по правия път.

Качването на тегло, отдаването ни на импулсите на глада и по-малкото ни желание за активности през тази част на годината не означава, че нашето пътуване към отслабване е приключило. Утре е нов ден, за да започнете отново обичайното си хранене и да се върнете в правилния път дори и да сте хапнали повече по време на празниците. Можете да постигнете успех в отслабването по време на празничния сезон като планирате предварително, а преместването на фокуса ви от храната към новите традиции със семейството и близките може да ви помогне да върнете радостта на празниците.



А ако все пак искаш да се подсигуриш, че бързо ще си върнеш формата след пазниците, включи се в следващия Маратон за стройно тяло. Започваме на 9-и януари. Запиши се от сега тук!



bottom of page