Вредите от наднорменото тегло

Как наднорменото тегло и затлъстяването вреди на нашето здраве
Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават значително риска от редица здравословни проблеми, като диабет, сърдечно-съдови болести и някои видове рак. При бременните жени наднорменото тегло може да доведе до редица краткосрочни и дългосрочни здравни проблеми на плода. Настоящата статия има за цел да ви запознае с връзките, които съществуват между наднорменото тегло и редица заболявания.
Как да разберем дали сме с наднормено тегло?
Повечето хора не обръщат особено внимание, когато качват по няколко килограма на година. Ако тази тенденция обаче се запази в продължение на няколко години, то проблемите неминуемо ще настъпят. Увеличаването на теглото е в правопропорционална връзка с увеличаването на риска да развиете редица болести. За да разберете до каква степен сте застрашени трябва направите две измервания, свързани с тялото ви. Това са Индекса на телесна маса (ИТМ) и размера на талията.
Индекс на телесна маса
Индекса на телесната маса ще ви даде отговор на въпроса дали теглото ви е нормално, наднормено или страдате от затлъстяване. Изчисляването на този индекс се прави на база теглото, височината и възрастта. Стойностите на индекса са следните:
ИТМ от 18,5 до 24,9 – нормално тегло
ИТМ от 25 до 29,9 – наднормено тегло
ИТМ над 30 – затлъстяване
Онлайн калкулатор за изчисляване на индекса на телесната маса можете да намерите тук.
Размера на талията
Натрупването на твърде много мазнини около талията може да увеличи рисковете за здравето повече, отколкото натрупването на мазнини в други части на тялото. Жените с талия над 90 см и мъжете с талия над 100 см са изложени на по-голям риск от развитието на болести, свързани с наднорменото тегло.
Представяме ви кратко описание на най-често срещаните болести, свързани с наднорменото тегло:
Захарен диабет тип 2
При това заболяване нивото на кръвната захар е над нормата. От своя страна високата кръвна захар е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, инсулт и слепота. Тип 2 е най-често срещания диабет. Развива се най-често поради ниско ниво на физическа активност, нездравословно хранене и излишна телесна мазнина около кръста. Около 80% от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстели. Това може би се дължи на факта, че клетките на хората с наднормено тегло се променят и това ги прави по-устойчиви на хормона инсулин. Инсулина пренася захарта от кръвта в клетките, където тя се преобразува в енергия. При хората с инсулинова резистенност, кръвната захар не може да се усвои напълно от клетките в резултат на което нивото й се повишава. Загубата на излишно тегло и повишената физическа активност може да спомогне за контролиране нивата на кръвната захар в по-ниски граници и да предотврати или забави редица здравословни проблеми. Освен това може да намали и дозите инсулин от които се нуждаят хората с диабет тип 2.

Високо кръвно налягане
Всеки път, когато сърцето ви бие, то изпомпва кръв от артериите и я разпространява към останалата част от тялото. Кръвното налягане измерва силата с която кръвта се избутва срещу стените на артериите. Високото кръвно налягане (хипертония) обикновено няма никакви симптоми, но може да причини сериозни сърдечно-съдови проблеми, инсулт, бъбречна недостатъчност и др. Нормалното кръвно налягане е 120 на 80. Високо кръвно налягане е налице, когато горната граница е над 140, а долната над 90. Хипертонията се свързва с наднорменото тегло и затлъстяването по няколко начина. По-голямото тяло изисква сърцето да изтласква по-силно кръвта, за да може тя да достигне до всички клетки на тялото. Освен това излишната мастна тъкан може да увреди бъбреците, които спомагат за регулирането на кръвното налягане. Загубата на тегло, отказването от тютюнопушенето, намаляването на приема на сол и редовната физическа активност са все фактори, които могат да доведат до намаляване на кръвното налягане.
Сърдечни заболявания
Най-често срещания сърдечен проблем е втвърдяването и стесняването на кръвоносните съдове. Това води до недостиг на кръв към сърцето и нарушаване на неговата работа. Сърдечните заболявания могат да доведат до инфаркт, сърдечна недостатъчност, внезапна сърдечна смърт, нарушен сърдечен ритъм и др. Сърдечните болести са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб. Хората с наднормено тегло или затлъстяване често страдат от болести, които увеличават драстично риска от сърдечни заболявания. Такива болести са високото кръвно налягане, високия холестерол и високата кръвна захар. Освен това излишните килограми карат сърцето да работи по-силно, за да може да достави кръв до всички клетки в тялото.
Инсулт
Инсулта настъпва, когато спира притока на кръв към част от мозъка и това води до смъртта на мозъчните клетки. Най-често срещания тип мозъчен инсулт е т.н. исхемичен инсулт, който се получава, когато кръвен съсирек блокира артерията, носеща кръв към мозъка. Друг вид е хеморагичния инсулт, при който кръвоносните съдове в мозъка се разрушават. Наднорменото тегло и затлъстяването са отговорни за повишаване на кръвното налягане, а то от своя страна е основната причина за настъпването на инсулт. Други заболявания причинени от наднорменото тегло, водещи до инсулт са: висок холестерол, висока кръвна захар, сърдечно съдови заболявания и др. Загубата на излишно тегло ще намали вредните ефекти на всички болести изброени по-горе, а това от своя страна ще намали чувствително риска от инсулт.
Ракови заболявания
Излишните килограми увеличават риска от редица видове рак. Все още не е ясно каква точно е зависимостта между наднорменото тегло и рака, но се предполага, че натрупаните мастни клетки освобождават хормони, водещи до ускорен растеж и делене на клетките.
Сънна апнея
Сънната апнея е състояние при което човек прави една или повече паузи в дишането по време на сън. Хората страдащи от тази болест могат да са сънливи през деня, да се концентрират трудно и дори да имат сърдечна недостатъчност. Затлъстяването е основната причина водеща до сънна апнея. Това се дължи на факта, че повече мазнини се натрупват в областта на врата. Това от своя страна свива дихателните пътища и прави дишането по-трудно и шумно (хъркане). Дишането дори може да спре напълно за кратки периоди от време.
Артроза
Артрозата е често срещан здравословен проблем, който причинява болка и скованост в ставите. Най-често засяга ставите на ръцете, коленете, бедрата и долната част на гърба. Допълнителното тегло натоварва повече ставите и хрущялите и увеличава риска от артроза. Редовните упражнения и загубата на излишните килограми са един от най-добрите начини за справяне с тази болест.
Чернодробна стеатоза
Чернодробната стеатоза е известна още, като неалкохолен стеатохепатит. Получава се от натрупвания на мазнини в черния дроб. Може да доведе до сериозни увреждания, като цироза или чернодробна недостатъчност. Това заболяване обикновено няма никакви симптоми. Тя е като алкохолното чернодробно заболяване, но не се причинява от алкохол и може да се прояви дори при хора, които изобщо не пият алкохол. Причината за затлъстяването на черния дроб все още не е известна, но заболяването засяга най-често хора на средна възраст с наднормено тегло или затлъстяване.
Бъбречни заболявания
Бъбреците са много важни органи, защото филтрират кръвта и премахват отпадъчните продукти в урината. Те спомагат и за контролирането на кръвното налягане, поради което е изключително важно да останат здрави. Хората с бъбречни заболявания не могат да филтрират нормално кръвта си и това води до натрупването на вредни вещества в организма. Затлъстяването увеличава риска от диабет и високо кръвно налягане, които пък от своя страна са основните причинители на хронични бъбречни заболявания. Последните проучвания показват, че дори липсата на тези рискови фактори може да доведе до бъбречни заболявания, ако човек страда от затлъстяване. Ако сте в ранна фаза на болестта, загубата на излишно тегло може да забави негативните тенденции и да запази бъбреците ви здрави за по-дълго време. Добре е да намалите приема на сол и да следите редовно кръвното налягане и нивата на кръвната захар.
Проблеми свързани с бременността
Наднорменото тегло и затлъстяването повишават риска от здравословни проблеми, които могат да възникнат по време на бременността, както за майката, така и за детето. Тези жени са изложени на по-голям риск от развитие на гестационен диабет (висока кръвна захар по време на бременността), прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременността) и др. Плода пък е застрашен от това да загине през първите 20 седмици от бременността или пък да страда от дефекти на мозъка и гръбначния стълб. Добре е жените с наднормено тегло да се опитат да свалят част от излишните килограми, преди да забременеят.

Всъщност, никога не е е късно за промяна! Тя може да започне тук и сега, днес!

Няма коментари:

Посетете ни