петък, 23 януари 2015 г.

Хранителните добавки – кратък правилник за употреба, ползи и правила за безопасност

Пазарът ни е наситен с различни видове хранителни добавки. Те стават все по-известен и използван метод за превенция и възстановяване. Някои от тях съдържат растителни вещества, а други синтетични. Можете да чуете „за” и „против” от хора ползвали нещо и получили резултат. Можете да чуете „за” и „против” от специалисти, които са наблюдавали някакъв ефект. Вероятно ще срещате различни мнения и препоръки за различните хранителни добавки, тяхното действие, предназначение, употреба и т.н. Но как тогава да се ориентирате в избора си? Помагат ли те или са просто маркетингов трик? Има ли смисъл да приемате хранителни добавки, ако смятате себе си за здрав човек в непоклатимо здраве. В следващите редове ще ви запознаем с кратка информация за тях, която би могла да ви е от полза. 


Хранителните добавки обикновено доставят витамини, минерали, белтъчини и други хранителни вещества. Те не заместват разнообразието от храни, важни за здравословното хранене, а са допълнение към храненето. Осигуряват на тялото онова, което е било загубено при обработка на храните. Делят се на различни групи в зависимост от веществата, които съдържат и обхвата на употребата им. Хранителните добавки биха могли да се приемат както към храната, така и отделно. На пазара се предлагат под формата на гранули, таблетки, прахчета, капсули, течности и др.
Преди да започнете прием на хранителни добавки, предлагаме на вашето внимание някои полезни и практични съвети:
  • Изяснете какви цели искате да постигнете. Добавките не бива да заместват предписани медикаменти. Винаги спазвайте инструкциите за употреба на етикета и обръщайте специално внимание на предупредителните знаци. Не превишавайте препоръчителната доза. Ако прекалите и с най-полезната храна на света, то тя става вредна.
  • Внимателно разглеждайте етикетите и упътванията на хранителните добавки. Върху тях трябва да са изписани: данни за наименованието, под което се продава продуктът; количествено съдържание на ГМО; срок на годност и условия за съхранение; нетно количество; маркировка, обозначаваща партидата, към която принадлежи хранителната добавка; указания за прием. Приемайте тези изисквания за стандарт, който не трябва да бъде нарушаван. Не поставяйте в залог вашето здраве.
  • Представянето и етикетът на хранителните добавки не бива да съдържат текст или внушение, че разнообразното и балансирано хранене не би могло да осигури нужните хранителни вещества.

  • Задължително се консултирайте с лекар в следните случаи: ако сте бременна или кърмачка, ако лекувате заболяване с поставена диагноза и е нужно медицинско наблюдение, ако имате алергии към определени храни и лекарства, ако консумирате големи количества алкохол ежедневно или имате други навици, които биха имали негативен ефект върху организма ви.
  • Винаги изисквайте от хранителния си консултант пълната информация за компанията, която произвежда избраната от вас добавка, официалния вносител за страната и дали са одобрени за разпространение от Българска агенция по безопасност на храните или не са били спрени някъде по света по изискване на сродни локални или международни организации. Залагайте на проверени марки, със световна репутация, защитени от имитация.

  • Ако лекувате заболяване с поставена диагноза, споделете с лекаря или фармацевта информацията от етикета. Имайте предвид, че някои здравни работници може и да не познават съставките на приеманите от вас продукти. Ако след употреба не се почувствате добре или имате нетипични симптоми, преустановете приема и се консултирайте с лекаря си.
  • Не се решавайте да приемате хранителни добавки на своя глава. Използвайте консултантите нутриционисти, сертифицирани да ви дадат адекватна информация, на която да стъпите и да разчитате.
  • Хранителните добавки не лекуват, но те модифицират работата на организма и дават правилен ход на всичко в него. Те няма да ви помогнат много, ако вече имате настъпило заболяване. Тяхната сила е в профилактиката и превенцията, в представянето на един по-здравословен начин на живот, базиран на разумни правила и хармония.
  • Съхранявайте хранителните добавки на сухо и хладно място, недостъпно за деца. Винаги проверявайте опаковката за срока на годност.
  • Не си купувайте хранителни добавки от нелицензирани дистрибутори, които нямат необходимата грамотност и информация, за да ви дадат правилния съвет и насоки.

Екип консултанти по здравословно хранене

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Посетете ни