понеделник, 13 октомври 2014 г.

Още нещо за мотивацията при отслабване - статия на Веселин Черкезов

Основната движеща сила към постигането на определени цели е мотивацията. Тя включва целева насоченост на поведението и изисква получаването на пряка и своевременна връзка между целенасочените действия и постигнатите резултати. Крайният резултат винаги е от субективно значение и има психологическа ценност .Когато си поставяте за цел да подобрите здравето си посредством хранене или спорт , а може и двете ,най - добре е да следите на теглото си , което на пръв поглед изглежда лесно .Но ще ви трябва мотивация . Това състояние на човешкия дух е съзнателно поддържане на волеви усилия, за постигането на целта.
Постигането на целта е цикличен процес, който включва : фокусиране, осъзнаване, целенасочено повторение и проверка за резултат. Или първото е да открием и се фокусираме върху същинския си проблем: със здравето, външния ни вид или наднормено тегло. Основната цел - това е фундамента, върху който се разполагат всички наши намерения.
Казаното дотук се комбинира с нагласите на ума ни, т.е. необходимо е да се променят настройките на мислене, или промяна на мисленето. Тази промяна влияе върху нашето поведение, което с течение на времето променя нашите навици. Забележете, човек, за да изгради положителен навик е толкова трудно, колкото да премахне отрицателен. Тази положителна промяна води до резултати, които постигаме , и ако не сме доволни от тях, се връщаме в началото и, както казахме, това е цикличен процес.
Идеята на групата за подкрепа , като мотивационен курс, следва от факта , че човек като социално животно, обича да се обединява с хора , имащи същите намерения .
Имате персонален треньор , комуникацията с другите , обсъждането на темите и резултатите, сходните проблеми и съревнованието между участниците помага да се задържа успешно мотивацията .
От изключително важно значение е да спазва периодичност на измерване на постигнатите резултати , времето, за което е назначено от личен консултант или треньор, в краен случай от самите вас (контрол и следене на теглото).

За да не изгубите мотивацията си по този труден път е необходимо :
  • - да помислим и анализираме какви демотивиращи фактори влияят върху осъществяването на намеренията ни (вкъщи, на работа, в приятелското обкръжение) .
  • - не си търсете оправдание да отсъствате от курса , времето и средствата, които сте вложили ще отидат напразно.
  • - ако сте в програма за контрол на теглото или хранителен режим за определен период от време , не си мислете , че можете да спирате и започвате, когато се изкушите от някаква вкусотия – това ще ви измести от фокуса ,и след определено време ще се демотивирани .
  • - важно е да споделяте с онези ваши роднини , колеги и приятели, които не гледат на вашите желания с присмех, а напротив, дори и ви подкрепят. Ако станат любопитни, то нека заповядат с вас – със сигурност ще научат нещо ново за себе си.
  • - ако резултатите не ви удовлетворяват , обърнете се към личния си консултант , а ако нямате такъв , потърсете някой, който разбира от това, или човек , преминал през такава технология за промяна на навиците на хранене 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Посетете ни